Onze diensten

Dosimetrie op het SCK•CEN

Al meer dan 50 jaar verzorgt het Studiecentrum voor Kernenergie de dosimetrie van vele bedrijven, ziekenhuizen en tandartsen met de levering en uitlezing van thermoluminescente dosimeters (kortweg TLD). Dit type dosimeters kan ingezet worden voor personendosimetrie (ook voor gebruik met loodschort), vingerdosimetrie, polsdosimetrie, ooglensdosimetrie en omgevingsdosimetrie.

Voor personeel dat werkt in installaties waar kritikaliteitsongevallen een risico vormen stellen wij kriticaliteitsdosimeters ter beschikking. Ook voor advies met betrekking tot neutronendosimeters kunt u bij ons terecht. Wij zoeken met u naar de meest geschikte oplossing voor de dosimetrische opvolging van u of uw personeel.

Kwaliteit verzekerd

Het laboratorium voor dosimetrie ontwikkelde een Quality Assurance of QA-programma volgens ISO/IEC 17025 en is geaccrediteerd door BELAC, de Belgische Accreditatie-instelling. Sinds 2010 is dosimetrielabo van het SCK•CEN ook, als eerste in België, een door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) wettelijk erkende dosimetriedienst. Op de website van het FANC vindt u meer informatie over het beleid en de regelgeving inzake dosimetrie. U vindt er ook de wettelijke dosislimieten

Naast dienstverlening is ook wetenschappelijk onderzoek sterk verankerd binnen het laboratorium voor dosimetrie. Onze onderzoeksgroep werkt al jaren mee aan nationale en internationale onderzoeksprojecten in het domein van de dosimetrie. Op die manier kunnen wij de nieuwste technologieën mee onderzoeken en garanderen wij u de beste service.

Hoe werkt een dosimeter?

De zogenaamde TLD bevat thermoluminescente detectoren. Deze kleine kristallen verzamelen een gedeelte van de energie van de invallende ioniserende straling. Om de opgelopen dosis te bepalen, wordt de dosimeter met een speciaal toestel 'uitgelezen'. Tijdens dit proces wordt de eerder opgeslagen energie door verwarming omgezet naar zichtbaar licht; de hoeveelheid licht is een maat voor de opgelopen stralingsdosis.